Hardlopen is één van de meest beoefende sporten van Nederland. Het is leuk en makkelijk te beoefenen op de dat/tijd dat het jou uitkomt. Het enige dat je nodig hebt zijn een paar goede hardloopschoenen en een geschikte outfit. Dat alles en nog veel meer vind je bij ons.

Welke hardloopschoenen moet ik kopen?

Je kunt een paar hardloopschoenen kopen en meteen beginnen met lopen. Het lijkt eenvoudig, maar zo makkelijk is dat niet. Om blessures te voorkomen heb je wel de juiste schoenen nodig. Hardloopschoenen zijn er in verschillende merken en modellen, maar lang niet alle schoenen zijn voor iedereen geschikt. Daarom maken wij bij Bijvoet Sport een voetanalyse. Met deze voetanalyse bekijken wij je loopstijl. Op basis van deze analyse bepaalt de medewerker (gediplomeerd sport podoloog) welke schoenen qua stabiliteit, demping, pasvorm en afrol het beste bij je past. Ook van belang zijn je hardloop doelstellingen, jouw looptechniek en de ondergrond waarop je loopt. 

Verschillende soorten loopschoenen:

Trainingsschoenen:

  • Intervalschoenen: De intervalschoenen hebben doorgaans een wat lagere hielheffing en zijn lichter en directer. Intervaltrainingen zijn trainingen met tempoversnellingen.
  • Duurloopschoenen: Een duurloop is een training zonder tempoversnellingen.  Deze duurloopschoenen hebben meer comfort, stabiliteit en demping. De schoenen hebben verschillende hielheffingen, dat is afhankelijk van je loopstijl. Hielheffingen zijn er in: 2, 4, 8, 10 en 12 mm.  

Wedstrijdschoenen: 

Wedstrijdschoenen zijn lichte schoenen met een harde tussenzool en een lagere hielheffing. Door deze eigenschappen heb je minder energieverlies. 

Welke schoen heb ik nodig?

Daarbij adviseren wij je graag. Loop even binnen of maak een afspraak voor een voetanalyse. 

Wanneer is het tijd voor nieuwe loopschoenen?

Gemiddeld gaan hardloopschoenen tussen de 800 en 1000 kilometer mee. Als je zo'n 20 km per week loopt is dat dus al na één jaar, ook als je je schoenen niet zo vaak gebruikt neemt de demping af. Het materiaal in de schokdempende tussenzool wordt soms hard of sponzig door vocht of temperatuur verschillen. Als de demping afneemt heb je veel meer kans op blessures. Aan de schoenen kan je zelf niet altijd zien of ze aan vervanging toe zijn. Kom gerust bij ons langs om te laten controleren of ze aan vervanging toe zijn. Uiteraard geven wij natuurlijk ook eerlijk aan als je er nog mee door kunt lopen en adviseren je dan wat het beste moment voor vervanging zou zijn.

Kledingkeuze voor het hardlopen:

Bij veel sportactiviteiten waaronder hardlopen is het van belang om functionele sportkleding te dragen. Deze kleding zorgt voor een goede afvoer van transpiratievocht en het reguleren van de lichaamstemperatuur. In deze functionele kleding zal je geen katoen vinden. Katoen heeft als eigenschap dat het vocht vast houdt. Hierdoor heb je kans op afkoeling. Daarnaast is het niet confortabel als natte kleding op de huid blijft plakken.

3 lagen systeem:

Ga je buiten sporten? Dan adviseren wij om laagjes kleding over elkaar te dragen. Zeker in het najaar en de winter is dit belangrijk.

  • 1e laag: Dit kan onderkleding zijn of thermokleding. Voor het snelle opnemen en doorlaten van transpiratievocht. Thermokleding zorgt voor isolatie van de lichaamstemperstuur.
  • 2e laag: Deze laag ventileert goed door en voert het vocht af, zo wordt een snelle afkoeling voorkomen.
  • 3e laag: Deze laag wordt voornamelijk gebruikt door buitensporters. Met een jack welke winddicht, ademend en waterafstotend is kan je ook bij kou en regen lekker buiten blijven sporten.

Hardloopsokken:

Een goede hardloopsok zit niet alleen prettig, maar het verkleind ook de kans op wrijving en blaren. De sokken welke wij van Falke verkopen voor het hardlopen zijn: Run, Ru 4 Cushion, Ru Stabilizing en Ru 5. Deze sokken hebben platte naden en zijn anatomisch gevormd naar de linker- en de rechtervoet. Op de drukpunten in de schoen, rondom de hak, tenen en onder de bal van de voet zijn deze sokken iets verdikt voor een comfortabel gevoel, op de bovenvoet is de sok wat dunner.

Tips voor hardlopers:

  • Laat een voetanalyse maken. Hierdoor krijg je het juiste advies over de schoenen die bij jouw voettype en loopstijl passen.
  • Kies voor de juiste hardloopsokken. Een goede hardloopsok biedt comfort, steun en is vaak naadloos en gevormd naar de voet. Het loopt prettiger en je hebt minder kans op wrijving en blaren. Falke sokken zijn hiervan een goed voorbeeld.
  • Kies voor functionele, ademende kleding voor een optimale afvoer van transpiratievocht.
  • Draag een stevige Sportbh. Een goed passende sportbh geeft tijdens het sporten direct een ondersteunend en comfortabel gevoel met behoud van bewegingsvrijheid. Bij Bijvoet Sport verkopen wij o.a. sportbh's van Shock Absorber. Een Shock Absorber sportbh vermindert de bounce tijdens het sporten
  • Geef je op bij een loopgroep in de buurt voor een professionele begeleiding in de opbouw tijdens het trainen. Of train zelf d.m.v. een trainingsschema. Deze kan helpen om het lopen op te bouwen als startende loper en conditie op te bouwen. 
© 2015 - 2021 Bijvoet Sport | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel